Varje dag gör vi saker utan att tänka efter. Vi kör till affären och handlar mat, tar en promenad på kvällen för att få en nypa luft och åker med bussen till jobbet på morgonen. Men visste du att dessa vardagliga händelser innebär risker?

En av de mest grundläggande förutsättningarna för att kunna försvara sig vid ett överfall är att vara förberedd. Med det menas inte att du ska förvänta dig att det lurar en gärningsman bakom varje hörn, utan bara att du ska vara uppmärksam på din omgivning.

Det är lätt att bli frånvarande och bara följa vardagens mönster. Reflektera till exempel över dessa tre situationer:

  1. Du packar in varor i bilen
  2. Du slumrar till på bussen eller tåget
  3. Du promenerar utomhus

Risker du inte tänker på

De tre situationerna ovan kan tyckas helt ofarliga. Förmodligen tänker du inte på att du kan bli rånad precis efter att du har handlat mat. Troligtvis funderar du inte heller över att telefonen eller väskan kan bli stulen när du blundar en kort stund i kollektivtrafiken. Och när du promenerar på trottoaren inne i centrum tänker du kanske inte på att någon kan stå gömd i nästa trappuppgång du passerar.

Självförsvarstips för en säkrare vardag

Att vara ouppmärksam på sin omgivning kan vara farligt, eftersom du då är helt oförberedd om något skulle hända. Så om du vill öka dina möjligheter att kunna försvara dig vid ett överfall så har vi ett bra självförsvarstips: fundera över dina rutiner och börja ta för vana att observera din omgivning. Notera busken/trappuppgången/bilen när du rör dig ute och var medveten om att det KAN vara någon där. På så sätt är du mentalt förberedd på om du skulle behöva försvara dig. Men kom ihåg: det handlar inte om att bli paranoid, utan enbart att notera saker i din omgivning!