“Pepparspray är bättre än försvarsspray” och “hårspray fungerar lika bra” är vanliga invändningar som finns mot försvarsspray. Men hur ligger det egentligen till? Nu ska vi gå igenom ett par olika myter som finns kring försvarsspray och förhoppningsvis spräcka ett par stycken! Häng med!

  1. “DET ÄR BÄTTRE ATT SKAFFA PEPPARSPRAY”

Nej, det är verkligen inte bättre att skaffa pepparspray. Varför? Därför att pepparspray är olagligt. Pepparspray faller under vapenlagen i Sverige, det är bara polisen som får använda det. Skulle du bli tagen med pepparspray på dig räknas det som brott mot vapenlagen. Och säg att du faktiskt skulle hamna i en situation där du behöver använda din spray blir det ännu värre. Eftersom pepparspray är olagligt i sig är det än mer olagligt att använda den, risken finns att det inte bara är din överfallare som blir åtalad för misshandel, utan även du.

  1. FÖRSVARSSPRAY ÄR OLAGLIGT

På grund av att pepparspray är olagligt så tror många att försvarsspray också är det. Men så är det inte! Våra sprayer är godkända av Rikspolisen. Våra sprayer innehåller en blandning av alkohol och menthol, till skillnad från pepparsprayer som innehåller ett chilipeppar-extrakt.

  1. “DET INGER BARA EN FALSK TRYGGHET”

Många av kommentarerna vi får brukar handla om att försvarsspray inte är tillräckligt kraftiga för att stoppa ett överfall. Falskt! Genom åren har vi fått flera mail av personer som klarat sig undan tack vare att de haft försvarsspray på sig. Senast denna månaden blev vi kontaktade av en kund som använt sin spray och klarat sig undan ett rån.

  1. “HÅRSPRAY FUNGERAR LIKA BRA”

Du har kanske hört att hårspray är ett alternativ till försvarsspray. Inte direkt, skulle vi säga. Ett hårspray är inte gjort för att användas som försvar, utan som namnet visar, till just håret vilket gör det mer klumpigt. Trycket är inte ens i närheten så högt som i försvarssprayer, ett hårspray räcker knappt en meter (vår räcker 4 m), vilket gör att det är svårt att få in en träff. Du måste dessutom komma väldigt nära din överfallare för att det ska ge någon slags effekt. Dagens hårspray är dessutom betydligt snällare för ögonen än vad de var förr. Mindre bra alltså.

  1. “FÄRGEN ÄR LÄTT ATT TVÄTTA BORT”
myter om försvarsspray

Har du någon gång försökt tvätta bort färgen av försvarsspray? Inte? Nej, då förstår vi att du kanske tror att det är lätt att tvätta bort. Färgen sitter verkligen som berget, det är ju meningen. Hela anledningen till att det finns färg i försvarsspray är för att det ska gå att identifiera gärningsmannen. Att ha färg som är lätt att tvätta bort hade varit väldigt dumt.

Spana in den här videon där ett par testar vårt försvarsspray! Här får du se vad som händer från att sprayen avfyras till försöken att tvätta bort färgen.

Sådär. Nu har vi svarat på en del frågor om försvarsspray och förhoppningsvis också spräckt ett antal myter. Är det något annat du undrar över? Tveka inte att höra av dig till oss så ska vi besvara dina frågor så gott vi kan!