Den blåslagna våldtäktsmannen i England var en av förra veckans stora nyheter. På sociala medier hyllades kvinnan för sitt mod och många menade att mannen fick vad han förtjänade. Samtidigt väcks frågan: hur mycket våld är okej när man ska försvara sig vid ett överfall?

Nyheten om Johnathon Holmes våldtäktsförsök publicerades bl.a. på Omtalats Facebook-sida och i kommentarsfältet var det många som spekulerade i hur fallet hade utvecklat sig i ett svenskt sammanhang. ”Tur det inte var i Sverige, då hade väl tjejen åkt dit för misshandel”, skrev en man. Flera andra trodde att hon skulle ha åtalats för att ha använt mer våld än vad nöden krävde och att mannen skulle fått skadestånd om något liknande hade hänt här.

Att försvara eller skada vid ett överfall
Vi kommer aldrig få något svar på om kvinnan hade dömts till misshandel i Sverige, men diskussionen om nödvärnsrätten och allas rättighet att försvara sig med det våld man anser behövs är viktig. Hur mycket våld som är tillåtet skiljer sig åt beroende på situationen, så det går inte att dra en gräns vid att till exempel ett knytnävsslag är okej men inte ett knivhugg. Skillnaden ligger i om man slåss för att försvara sig, eller om man slåss för att skada den andra.*

Knivman

Slåss för livet om det krävs
När artikeln kom ut i förra veckan sa vi på Bodyguard att det är bra att kunna försvara sig. Detta håller vi givetvis fast vid, samtidigt som vi vill vända oss emot våldsbejakande kommentarer som ”Slå ihjäl helvetet istället!”. Vi tycker det är fel att uppmuntra och/eller skada någon annan för att han eller hon ”förtjänar det”, eller liknande. Det är dumt att ta lagen i egna händer. Om man är i en utsatt situation är det däremot en annan sak – då bör man slåss för sitt liv om det är det som krävs. Och skulle man bli åtalad för misshandel och sedan mot all förmodan få ett straff så tror vi att det är betydligt bättre än att leva med det psykiska sår som en våldtäkt ger.

*Det finns dock undantag, t.ex. nödvärnsexcess. Läs gärna mer om fallet från Högsta domstolen som vi har utgått ifrån, du hittar det här.

Om du mot förmodan har missat nyheten om Johnathon Holmes kan du läsa den här.