Marko Taipale bor ovanpå sitt bageri i Vårgårda. En tisdagskväll blickade han ut från fönstret mot gården vid bageriet och såg något oväntat. En tjuv var i full färd med att ta sig in och ut i hans bageri! Marko såg att den oinbjudne gästen gick in på gården igen och ryckte snabbt med sig sin pepparsprej samt hunden för att se vad det var fråga om.

“SORRY, SORRY” SADE TJUVEN

När Marko kom in i sitt bageri stod tjuven och tryckte bakom en dörr. Marko såg snabbt till att han inte kunde röra sig genom att hålla emot dörren med sin fot och arm. Samtidigt skriker Marko “jag kommer att spreja dig din jävel!” Tjuven svarar genom att skrika “sorry, sorry!” på engelska.

Marko använde försvarssprayen med färgpigment. Tjuven fick färg i hela ansiktet men lyckades sedan komma loss. Tjuven tog sig ut i butiken och med sig hade han växelkassan. Marko var skärrad efter händelsen men insåg också hur bra sprayen med den röda färgen var.

Till Bodyguard säger Marko:

“Måste säga att det är en grym spray den med pigment. Jag köpte 2 st för ca 4 år sedan och nu fick jag användning av en då jag stoppade tjuven i mitt bageri  tyvärr kom han undan med växelkassan men jag lyckades tömma hela flaskan på honom och det fungerade jättebra.
Så tack för en grymt bra produkt.”

FÖRSVARSSPRAYEN BÅDE SKRÄMDE OCH LÄMNADE SIGNALEMENT

Vem vet vad tjuven hade hunnit med om Marko inte hade kommit med hund och försvarsspray? När Marko berättar om händelsen i P4 Sjuhärad så nämner han att ”de” körde iväg i en himla fart. Det tycks alltså ha funnits hjälp med i bilen. Att Marko kunde agera så snabbt och skrämma inbrottstjuven med sprayen fick stor betydelse.

Signalementet var den röda färgen i försvarssprayen och lite hamnade på Markos hand. Det var bra. Han kunde nämligen testa hur väl färgen satt i. Trots att han tvättade sig flera gånger under natten satt färgen kvar på handen. Polisen fick alltså ett gott signalement att gå på under många timmars tid.

Nu kan det förstås tänkas att tjuven såg till att hålla sig undan så länge som färgen satt i. Men det råder inga tvivel om att försvarssprayen med pigment fungerar när det gäller. Den skrämmer och den lämnar det viktiga signalementet!

HUR VÅGADE HAN?

Marko har berättat att han kände sig skakig efter händelsen. Men när allting hände agerade han utan att fundera så mycket på faror. Tjuven fanns därinne i bageriet och Marko tog honom på bar gärning. När det hela var över låste Marko dörrarna om sig ordentligt. Det var trots allt ganska obehagligt.

Bageriet i Vårgårda. FOTO: Privat

I Vårgårda är Marko Taipale redan känd som en lokalhjälte. Han släckte nämligen en brand i ett grannhus år 2016. Nu när han har gått på en inbrottstjuv med försvarsspray lär fler se honom som en mycket modig man. Och rådig. Att ha en försvarsspray redo var smart.

VAD SÄGER POLISEN?

Polisen i region Väst rubricerar ärendet som stöld eftersom gärningsmannen tog med sig växelkassan.

Källa: Expressen