Kan du försvara dig själv i en överfallssituation? Att ha kunskaper i självförsvar kan innebära skillnaden mellan att bli utsatt för ett överfall eller att lyckas fly därifrån. På vår hemsida hittar du en lång, komplett självförsvarsguide – den summerar vi i detta blogginlägg!

INNAN VI BÖRJAR

Det första man bör veta är att göra motstånd lönar sig. En man som överfaller en kvinna väntar sig ett lätt och passivt offer, inte någon som skriker, sparkar och slåss. Många tror att det krävs kunskaper i kampsport för att kunna slå tillbaka, men så är inte fallet. Överraskningsmomentet i högljutt motstånd, och genom detta en ökad chans för att bli avslöjad, räcker för att gärningsmannen ska ta till flykt. Undersökningar som gjorts i USA och Storbritannien visar att kvinnor som gjort motstånd mot sin överfallare lyckats komma undan i större utsträckning än de som hållit sig passiva.

ÖKA DIN MEDVETENHET

För att kunna utföra självförsvar måste du vara beredd på att faktiskt behöva försvara dig själv. Därför måste du bli mer uppmärksam på din omgivning om när det är dags att göra sig beredd. Det kan till exempel handla om att känna av hotfulla signaler från människor omkring eller att se vilka gator som är mindre bra att gå ensam på och veta den snabbaste flyktvägen.

En bra idé kan också vara att se över sina rutiner. Det finns små saker man kan ändra som inte kräver mycket energi. Till exempel så kan man ta till vana att alltid kontakta en vän eller familjemedlem om man ska gå hem själv sent på kvällen och berätta vilken väg man tar. Om du inte skulle vara hemma eller hört av dig innan ett visst klockslag så vet de att något har hänt och kan kontakta polisen.  

HUR PÅVERKAS DU AV RÄDSLA?

Rädsla påverkar oss på olika sätt. För vissa människor kan skräcken ge upphov till fysiska reaktioner. Vissa blir helt paralyserade och kan inte skrika trots att de försöker, medan andra inte ens kan ta in vad det är som händer och än mindre försvara sig.

Det positiva med rädslan är att den kickar igång en adrenalinkick. Adrenalinet gör att våra sinnen blir känsligare och hjärnan arbetar snabbare. Här slår även överlevnadsinstinkten in. Även om vi sällan behöver använda oss av den idag så kan vi fortfarande lita på att den kommer tala om för oss vad vi ska göra i en farlig situation. Därför ska du alltid lita på din intuition – din magkänsla – om du uppfattar något som hotfullt.

KROPPSSPRÅKET BERÄTTAR VEM DU ÄR

Ditt kroppsspråk säger mer om dig än de ord som kommer ur din mun. I självförsvar handlar 70% om kroppsspråket, 23% om röstläge och 7% om orden du uttalar. Skrattar du samtidigt som du säger nej så får det ingen effekt.

Tänk på:

 • GÅ RAK I RYGGEN.
 • GÅ MED BESTÄMDA STEG, I BESTÄMD RIKTNING.
 • HÅLL HUVUDET HÖGT.
 • VAR UPPMÄRKSAM PÅ DIN OMGIVNING.
 • TA PLATS NÄR DU SITTER NER.
 • TALA LUGNT OCH BESTÄMT. UNDVIK FALSETT.

“BACKA!”

Är det möjligt att ta sig ur en hotfull situation utan att ta till fysiskt våld är det att föredra. Om någon kränker dig på något vis är det första du ska göra att säga ifrån, bestämt och tydligt. Rösten är en underskattad källa för att få någon att backa undan. Att säga “Nej!” med en bestämd attityd visar att du är någon man inte bråkar med. Om detta inte räcker bör du så snabbt som möjligt avlägsna dig från personen.

Det finns flera strategier att ta till som gärningsmän finner avskräckande. Att sjunga, skratta hysteriskt eller bara uppträda allmänt underligt kan göra att personen backar undan. Det finns även exempel på kvinnor som blivit överfallna stoppat fingrarna i halsen och kräkts på sig själva som lyckats ta sig undan. Det låter kanske äckligt men det är mycket bättre än att bli våldtagen.

Den mest effektiva verbala strategin är att skrika. Den som blir överfallen kan känna en ökad kontroll över situationen och gärningsmannen blir osäker.

Tips på ord att skrika:

 • BACKA!
 • STOPP!
 • FÖRSVINN!
 • SLUTA!
 • POLIS!

SIKTA MOT SÅRBARA KROPPSDELAR

Skulle man hamna i en situation där man måste använda sig av våld så är det bra att veta vart man ska sikta sina slag. De primära målen är ögon, strupe, knän och testiklar (om det är en man). Under ett överfall där du skulle bli fasthållen är det omöjligt för gärningsmannen att skydda alla dessa samtidigt.  Vi går igenom alla nedan:

Ögon
Har du händerna fria så tryck allt vad du kan med tummarna mot ögonen, det orsakar stark smärta. Du kan även riva hårt över ögon och ansikte, på så sätt kan du skada ögonen och få DNA från gärningsmannen under naglarna. Detta kan verka som senare bevis i en polisutredning.

Strupe

Attack mot strupen med armbåge eller knytnäve är otroligt effektivt. Ett slag rätt på struphuvudet skapar oerhörd smärta, men även att slå från sidan är bra. Skulle du ha armarna låsta är ett annat sätt att bita i skinnet över halspulsådern.

Knän

En spark mot knäskålen ger gärningsmannen en stark smärta och gör honom även oförmögen att gå. Det krävs inte mer styrka än från en 11-åring för att knät ska bli allvarligt skadat.

Testiklar/Penis

Ett slag mot testiklarna skapar chock, oerhörd smärta och till och med medvetslöshet. Det mest effektiva du kan göra är att ta tag i testiklarna och vrida om hårt, då är chansen stor att mannen kommer svimma. Det är också effektivt att sparka med foten rätt upp.

Andra mål som är värda att sikta mot är öron, fingrar, fotens ovansida och skenbenet.

Vi är medvetna om att detta kan låta brutalt. Men i en situation där du är den som blir utsatt för ett överfall ska du inte ta hänsyn till vilka skador du kan ge gärningsmannen, det viktigaste är att du tar dig därifrån till säkerhet.

ANVÄND DIG AV KROPPENS VAPEN

När det kommer till självförsvar är alla medel tillåtna tack vare lagen om nödvärn. Den lyder:

Nödvärnsrätt är den del av nödrätten som handlar om att mot en angripare använda våld eller hot om våld som annars är olagligt, rätten till fysiskt självförsvar”

Det innebär att du får använda de vapen du har på dig för att bruka självförsvar, i första hand din kropp. Våra mest effektiva kroppsliga vapen är våra armbågar, knän, händer och vårt huvud. Man kan också använda mobilen, paraplyet eller en sten.

Däremot får du inte använda olagliga vapen. Alla knivar går under knivlagen vilket innebär att du inte får bära kniv på allmän plats, det spelar ingen roll om det är en kökskniv eller en liten schweizerkniv. Vi rekommenderar istället att du alltid har försvarsspray på dig.

OM GÄRNINGSMANNEN ÄR BEVÄPNAD

Skulle du hamna i ett läge där du blir hotad med kniv eller skjutvapen är det bästa du kan göra att behålla ditt lugn och tala lugnt med personen.

Vid knivöverfall är gärningsmannen sällan ute efter att döda utan använder kniven som hot. Om du kan så håll dig på avstånd och skulle du bli fasthållen med kniven mot dig så försök hålla dig lugnt mentalt. Försök prata dig ur situationen och fly så fort du har möjlighet.

HJÄLPA ANDRA

Om du ser någon annan bli utsatt kan det vara svårt att veta hur du ska agera. Man kan bli rädd för att bli indragen själv eller för att förvärra situationen. Men det finns mycket man kan göra för att hjälpa den som blir utsatt.

Vad du kan göra:

 • RING POLISEN.
 • ANVÄNDA FÖRSVARSSPRAY MOT ANGRIPAREN.
 • ROPA PÅ HJÄLP.
 • LETA EFTER HJÄLP.
 • SKRIKA PÅ ANGRIPAREN.
 • KOM IHÅG DETALJER.

Det sista vi vill säga är att alla människor är olika och reagerar olika i hotfulla situationer. Det är aldrig ditt fel om du skulle utsättas för ett överfall, och skulle du inte kunna göra motstånd så är det inget du ska bära skuld över. Kom ihåg det. Det är alltid gärningsmannens fel.

Vill du läsa mer om självförsvar så hittar du den kompletta guiden här.