Är alla medel tillåtna när det kommer till att självförsvar? Man kanske hade önskat att svaret på den frågan var “ja”, men det skulle inte vara sant. Allt som sitter fast på kroppen, som knytnävar, knän och fötter är självklart tillåtet. Men hur är det med självförsvarsvapen? Vi guidar dig nedan!

KNIVAR ÄR OLAGLIGT PÅ OFFENTLIG PLATS

Om du följt oss ett tag vet du nog att det är olagligt att ha kniv på allmän plats. Under knivlagen faller alla typer av knivar, men även andra vapen som knogjärn, kaststjärnor och karatepinnar. Polisens hemsida säger följande;

Det är förbjudet att ha knivar, stickvapen, skärvapen och andra farliga föremål på allmän plats, inom skolområde eller i fordon på allmän plats. Förbudet gäller föremål som är avsedda att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa.”

Det finns såklart tillfällen där det är befogat att ha kniv på sig. Ska du t.ex. på en picknick med grillning är det nödvändigt att ha en mindre kniv på sig, men det måste alltid finnas en rimlig anledning.

PEPPARSPRAY OCH SKJUTVAPEN KRÄVER TILLSTÅND

Vi får ofta kommentarer om huruvida pepparspray är bättre än de produkter vi erbjuder. Lyssna inte på detta. Pepparspray är olagligt och faller under vapenlagen. Skulle du försvara dig med pepparspray vid ett överfall så blir du mest troligt straffad själv. Detta gäller även de flesta typer av skjutvapen, som elpistoler och olika pistoler. För att få inneha pepparspray och skjutvapen måste du ha tillstånd av polisen.

Det är även olagligt att föra in pepparspray och andra skjutvapen i Sverige om du inte har tillstånd.

MEN VILKA LAGLIGA SJÄLVFÖRSVARSVAPEN FINNS DET DÅ?

Som tur är finns det “vapen” som är tillverkade enbart för självförsvar, exempelvis i form av försvarsspray. För att vara säker på att det du köper är lagligt är det viktigt att kolla upp ifall det finns intyg från polisen. Annars kan det sluta illa.

Men vad är då skillnaden mellan försvarsspray och pepparspray? Jo, pepparspray innehåller chilipeppar-extrakt som är väldigt farligt för ögonen och är därför inte tillåtet använda. I våra försvarsspray används däremot en blandning av alkohol och menthol som inte skadar ögonen, men skapar en tillfällig, kraftig sveda. Våra försvarsspray är därmed lagliga och helt licensfria! Se vårt intyg här.

NATURLIGA SJÄLVFÖRSVARSVAPEN SOM NYCKLAR OCH PARAPLYER – LAGLIGT!

Enligt nödvärnsrätten har man rätt att använda de vapen man har på kroppen. Det innebär alltså först och främst våra kroppsdelar såklart, men man kan också använda sig av lite fantasi. Har man mobilen i handen kan man slå med den. Även nycklar, paraplyer eller väskan är saker som kan användas som vapen tillfälligt.

Känner du dig osäker på något? Klicka in på polisens hemsida för all information du behöver. Och om du vill veta mer om vår försvarsspray så klickar du här.