Spray eller larm? Så väljer du rätt självförsvarsmetod!

Att ha någon form av självförsvarsvapen kan hjälpa dig om du blir utsatt för ett överfall. Men innan du klickar på ”köp” kan det vara värt att fundera på vad du egentligen lägger i kundvagnen – och hur du ska använda det.

1. Är produkten laglig?

Det finns många olika typer av självförsvarsvapen, t.ex. sprayer, överfallslarm och knivar. Men allt som säljs är inte lagligt, så se till att köpa en produkt som du kan använda utan att bryta mot lagen.

I Sverige är det exempelvis inte tillåtet att inneha och använda pepparsprayer. Dock finns det bra alternativ till pepparspray som istället innehåller en form av alkohol och/eller mentol. På vår hemsida kan du läsa mer om skillnaden mellan peppar- och självförsvarsspray.

2. Kommer du bära den med dig?

Här handlar det om att se till produktens praktiska sidor – är den tillräckligt liten och lätt för att du ska ta den med dig utanför hemmet?

Ett självförsvarsvapen som lämnas hemma, i bilens handfack eller längst ner i stor handväska gör ingen nytta. Köp en produkt som du kommer använda! Vår Knock Out 2 har till exempel ett bältesclip som gör den enkel att bära med sig, medan Screamer har en nyckelknippa.

3. Har du tillräckligt med självförtroende för att använda den?

Det hjälper inte att du köper en laglig produkt och har den med dig vart du än går, om du inte känner dig kapabel att använda den. Känns det krångligt med spray och larm i ett? Välj något av det till att börja med!

För att hitta det som passar dig kan du läsa omdömena på bodyguard.nu – där delar andra kunder med sig om vad de tycker och vad man ska tänka på kring varje produkt!

4. Hur effektiv är produkten?

Alla säljare säger att deras egna produkter är de bästa – varför skulle de inte? Men givetvis finns det bättre och sämre alternativ bland självförsvarsvapen på marknaden.

Ett bra tips är att vara kritisk mot alla fina ord och se till riktiga tester av produkterna. Norska TV2 har t.ex. testat fyra olika överfallslarm (som även finns på den svenska marknaden) och resultatet kan du se här.