Idag är det civilkuragets dag och vi på Bodyguard vill så klart uppmärksamma alla modiga människor där ute. Därför delar vi med oss av 4 exempel på civilkurage som vi minns:

TJEJGÄNGET HJÄLPTE MISSHANDLAD KVINNA

För bara några veckor sedan kunde vi läsa om hur Selin Fortaci, 13, och hennes jämnåriga vänner ingrep vid en misshandel på Telefonplan i Stockholm. När de kom ut från mataffären såg de hur en man skrek och slog en kvinna – utan att någon ingrep.

Då gick en av tjejerna fram och började skrika och putta på mannen, samtidigt som några andra i gänget tog kvinnan åt sidan. Mannen försvann, men kom sedan tillbaka. Tjejerna lät dock inte honom komma nära kvinnan igen och stannade kvar tills polisen anlände.

Tjejgäng

Selin tyckte det var självklart att hon och hennes kompisar skulle ingripa:

Vi kände inte att det var läskigt, vi var allihopa mot honom. Vi reagerade ganska snabbt, det var ingen av oss som tvekade.

Källa och bild: Aftonbladet

LANDETS TREDJE STARKASTE MAN STOPPADE KNIVRÅN

johan

I mitten av september satte sig Johan Likars, Sverigetrean i ”Strongman”, i bilen efter att ha handlat på Pressbyrån. Då kom en kille fram, lutade sig in genom framrutan och frågade om han kunde få skjuts. Johan sa nej och killen drog då fram en kraftavdragare, men lämnade platsen utan attack.

Istället gick killen in på Pressbyrån, slog sönder ett fönster och försökte få med sig cigaretter. Johan hoppade då ur sin bil och gick in i butiken, där han knuffade bort killen från kassörskan.

Då stack han ner handen i fickan på luvtröjan och sa “ska jag sticka kniven i dig?”, men jag hann ta tag i armen på honom innan han nådde ner och ledde honom ur butiken, berättade Johan Likars efteråt.

Källa och bild: Aftonbladet

ROBIN, 26, SATTE STOPP FÖR APOTEKSTJUVARNA

robin

Mitt på ljusa förmiddagen i februari försökte fyra personer stjäla varor från apoteket i Kil. När Robin Svensson passerade såg han två personer som verkade hålla utkik utanför, vilket fick honom att undersöka saken närmre. Han såg då ytterligare två personer inne i butiken som var i full färd med att plocka på sig varor.

Robin frågade vad de höll på med och ropade på personalen som ännu inte hade upptäckt tjuvarna. Stämningen var hotfull och Robin hotades innan personerna försvann från platsen:

De sa att det inte alls var några problem att hitta mig. De tyckte inte att jag hade att göra med det de höll på med.

Men trots det var Robin aldrig rädd:

Jag tycker att man ska stå upp och säga ifrån – rätt ska vara rätt. Det minsta man kan göra är att säga till. Självklart kan det bli komplikationer. Jag hade kanske blivit misshandlad men jag tar hellre det än att veta att jag inte ställde upp och gjorde något.

Källa och bild: GT

SMÅBARNSMAMMA STOPPADE FICKSTÖLD

Det sista, och kanske mest kända, fallet av civilkurage som vi vill uppmärksamma är från januari i år. En småbarnsmamma ser då hur en man försöker stjäla från en äldre kvinna på Gamla stans tunnelbanestation i Stockholm. När hon ingriper ger sig mannen på henne med slag, sparkar och spottloskor.

småbarnsmamman

Efteråt sa mamman att hon var förvånad över mannens reaktion:

Jag såg hans blick, han var så arg på mig. En normal reaktion hade ju varit att springa därifrån och inte attackera mig med två barn. Det är supervidrigt.

Hon fortsätter:

Han var så säker på att jag skulle låta det passera. Rakt framför mig är han så fräck och fortsätter med sitt angrepp och det säger rätt mycket om den här staden. Folk är extremt dåliga på att stå upp för varandra.

Källa: Expressen och Aftonbladet