Först polisen i Köln, sedan Stockholmspolisen. Kritiken mot nedtystade övergrepp började strax efter nyår och pågår fortfarande. Kommer snedstegen leda till en förtroendekris för rättsväsendet eller kommer vi fortsätta lita på polisen?

Tidigare i veckan släpptes den Nationella Trygghetsundersökningen, som bland annat berättar om vilket förtroende svenska folket har för rättsväsendet och dess olika myndigheter. Resultatet, som gäller för 2015, visar att hela 65 % av medborgarna har ett mycket stort eller ganska stort förtroende för polisen. Siffran är högre hos kvinnor än män (68 % jämfört med 62 %) och som högst i åldersgruppen 16-19 år, där 72 % känner ett stort förtroende för polisen. I skuggan av de senaste veckornas händelser lämnar dock siffrorna en bitter eftersmak.

Startskottet i Köln
Det började med Köln, där minst 90 kvinnor utsattes för stölder, hot eller sexuella övergrepp under nyårsnatten. Samtidigt sa den tyska polisen att firandet hade varit lugnt. Kritiken lät givetvis inte vänta på sig: många ansåg att polisen och medierna försökte tysta ner övergreppen. Polischefen medgav senare under en presskonferens att det första pressmeddelandet på nyårsdagen hade varit felaktigt.

Svenska polisen i blåsväder
Bara någon vecka efter händelserna i Tyskland kom det fram att även den svenska polisen mörkat övergrepp på ett liknande sätt under ”We are Stockholm”-festivalen. Trots en mängd sexuella trakasserier – som dessutom ökat för varje år – meddelade Stockholmspolisen att allt gått lugnt till under festivalerna. Efter kritiken beslutade sig rikspolischefen Dan Eliasson, i samråd med regionpolischef Ulf Johansson, i måndags för att tillsätta en internutredning. I onsdags skrev Åklagarmyndigheten att det inte inleds någon förundersökning till följd av allmänhetens anmälningar.

Straffet: ett raserat förtroende
Trots att den svenska polisens agerande inte är en brottslig handling (vilket konstaterats av överåklagare Mats Åhlund) så ser vi på Bodyguard en stor risk i att Polismyndigheten döljer information för att inte ”spela främlingsfientliga krafter i händerna”. För som vi alla vet så kommer sanningen alltid fram förr eller senare, och vi tenderar att lita på den som säger sanningen. Enligt oss består polisens val med andra ord av att själva berätta vad som hänt, med risk för att gynna vissa politiska åsikter, eller låta medierna gräva upp det längre fram, med ett minskat förtroende som följd.

Vi på Bodyguard hoppas i fortsättningen på en öppen och saklig kommunikation från den svenska polisens sida. För vi vill väl alla att unga kvinnor även i framtiden ska ha ett stort förtroende för rättsväsendets främsta myndighet?

Polis

Vill du läsa mer? Här är några utvalda artiklar:

Anklagas för att ha tystat ner övergrepp
Festivalövergrepp mörkades av polisen
Polisen anmäler sig själva efter kritiken
Ingen förundersökning om “We are Sthlm”
Här är anmälningarna från “We are Sthlm”

Och Nationella Trygghetsundersökningen 2015 hittar du här!