Nu närmar sig sommaren och många av oss börjar snegla på omvärlden för äventyr till semestern. Men när vi är turister måste vi också komma ihåg att just turister ofta är tjuvarnas favorit kost. 

Jag heter Robert Ace, underhållare och ficktjuvsexpert. Jag har studerat ficktjuvar på gatan och lärt mig använda deras tekniker för underhållning och utbildning. Du kan ha sett mig på SSF’s program “Stoppa tjuven, 57 rätt & fel” eller Nyhetsmorgon där jag lärt ut hur man ska hålla sig säker.

Inför sommaren är jag här för att ge er mina tips som gör semestern lite säkrare. Vi kommer att börja med vad ni kan göra redan när ni planerar resan, och sedan fortsätta med tips för när semestern är i full fart. För att sen avsluta med några exempel på hur tjuvarna kan arbeta. 

 

Inför resan. Planera för säkerhet på semestern

Det här är nog inget nytt koncept för er som följer Bodyguards blogg, men förberedelser gjorda medan man sitter hemma i lugn och ro kan göra enorm skillnad för ens säkerhet när man väl är ute.

Så inför resan här är några saker jag rekommenderar att du gör:
Först av allt googla området du ska resa till. Om jag till exempel ska åka till Barcelona så googlar jag “Barcelona scams”, vad man hittar då är en lista vanliga brott och lurendrejeri i området. Det finns både reseföretag och också ofta landets egna sidor som ger tips för turister. 

På så sätt får du veta vilken sorts lurendrejeri och brott du ska hålla koll efter just dit du ska åka. Även om tjuvarna ofta har snarlika metoder så finns det en egen kultur för ett land även på den kriminella nivån. 

Ta också reda på hur du ska ta dig från flyget till hotellet. I många länder är taxin det första tillfället där du kan bli lurad. Undvik såklart alltid svarttaxi, men även när du tar en proper taxi är det bra att veta vilken summa du kan räkna med. Ofta kan man fråga hotellet om det. 

Innan du åker rekommenderar jag också att ta en bild på ditt pass och mejla den till dig själv. Alternativt skriv ut den. Det kan vara din räddning om ditt pass skulle försvinna eller bli stulet. Se också till att du vet hur du spärrar ditt bankkort om du skulle bli av med det. 

 

Under resan. Undvik tjuvar på resan innan du lämnar hotellet

Så du har landat och är redo att börja drömsemestern. Du har hållit koll på ditt bagage när du hämtade det och på vägen ut ur flygplatsen, och du har  hittat en officiell taxi till hotellet. Vad ska du tänka på under din vistelse så att du kan känna dig trygg, utan att behöva bli onödigt paranoid. Du är ju ändå där för att slappna av. 

Först av allt, lämna inte hotellet med alla dina pengar på dig. Ta inte med dig mer kontanter än du behöver för dagen, och se också till att inte ha alla pengar på samma konto som kortet går till. Lämna en del pengar och gärna gärna ett extra bankkort på hotellet, detta minskar hur ont det gör om en skicklig tjuv skulle stöta på dig under dagen. Du blir inte av med mer än att du klarar dig. 

Ett till tips är att sprida ut pengarna så att du inte har allt i samma ficka. Blir du bestulen då har du nog med pengar i din säkra gömma för en taxi hem till hotellet. 

När du lämnar hotellet, om du inte ska på lyxrestaurang eller imponera på kungen så undvik synliga värdesaker på dig. Klockor, halsband och liknande visar för tjuven att man har pengar, och kan också lätt hamna i tjuvens ficka. Det är bättre att lämna det på hotellet om man inte har en anledning att ta med det. 

Ta också en funderare på vart du har de värdesaker du har med dig när du går ut. Den bästa platsen för plånboken är kanske inte bakfickan. Eller att mobilen är högst upp i den där öppna handväskan. Vi vet alla det här, men det är så lätt att glömma ändå.
Tumregeln är att om det är lite krångligare för dig är det mycket krångligare för tjuven. 

Ett bra exempel är att inte ha värdesakerna högst upp i en väska. Utan se till att den är stängd och lägg något över. Blir lite mer tid för dig men mycket svårare för tjuven. En snabb lista på bra och dåliga ställen, från en som lever på att stjäla saker på scen. 

 • Undvik bakfickan, och sidofickorna på jackan. Samt såklart ytliga fickor där objektet sticker ut eller högst upp i en lättöppnad väska. 
 • Bra ställen däremot är innefickan på jackan, framfickorna och i en stängd handväska med något över. 
 • Finns också hållare som låter dig ha ett bankkort innanför byxlinningen om ni vill gå lite längre. 
 • Kom dock ihåg att inget är helt ficktjuvs-säkert, men målet är snarast att vara ett lite svårare offer så dom går efter någon annan. 
 • Magväskor är populära, och de som är innanför tröjan är också väldigt säkra. Men har man dom synliga ska man komma ihåg att det är en klar signal till ficktjuvarna vart värdesakerna är. För i dessa väskor har folk enbart pengar och kanske mobilen. 

 

Ute på gatan

Hittills har vi hållit oss till de enkla sakerna. Vi kan checka av dem som en lista och veta att det är klart. Ska avsluta den här delen med något som är svårare, för det är något man ska ha i bakhuvudet hela tiden. Vi kan inte bara boka av det och gå vidare.  Man brukar säga att för att undvika ficktjuvar utomlands, se inte ut som en turist. Men det är svårt när man är en turist. 

Så låt oss göra det lite mer konkret. I den mån det går, undvik att verka vara en sårbar turist. Ett exempel är att vara synbart vilse och vela runt. Eller vara så trollbunden av sevärdheterna att du helt glömt din omgivning. 

Nu är vi på semester, så vi lär bli vilse, och vi vill bli trollbundna av allt det magiska vi ser. Men vi kan göra det med en medvetenhet om vår omgivning. Jag förespråkar inte att bli paranoid. Men att skapa goda vanor. Är du vilse istället för att vela runt fråga någon direkt eller ta fram din GPS.

När du kollar på alla fina byggnader, ha för vana att också kasta en blick då och då på människorna runt dig. Bara som en vana, inte för att du väntar dig en tjuv. Tjuvarna ser vilka som är medvetna eller ej. Så igen gör vi oss lite mindre attraktiva som en måltavla. 

 

Vart möter du tjuven 

När det kommer till ficktjuvar och även andra lurendrejare finns det vissa platser där det är mer sannolikt att du stöter på dem under semestern. Så för att avsluta artikeln vill jag ge er några korta exempel på hur ficktjuvarna kan arbeta så ni vet hur det kan se ut. 

På flygplatsen

Någon distraherar dig med en fråga. Under detta får dom dig att vända dig från bagaget. En kumpan som till synes bara går förbi tar din väska. Här ska jag lägga till tipset att ha för vana att alltid ha väskorna framför sig när man är ute och reser. 

På bussen eller tåget till vanliga turistattraktioner

En vanlig metod är att när du ska stiga på stannar plötsligt en person framför dig så ni krockar. En kumpan bakom använder det tillfället för att sno ur din ficka och gå iväg.

På turistattraktioner

 Det svåra är att välja en. Personen som frågar om vägen och sticker en karta under näsan, barnen som rycker en i kläderna och ställer frågor. En gammal klassiker är den så kallade “vänliga samariten”. Tjuven tappar något och antingen påstår att du tappat det, eller ber dig om hjälp att plocka upp det. Medan du plockar grejerna plockar tjuven i dina fickor.

Händer detta och tjuven blir påstridig, gör väsen och dra uppmärksamhet till dig. Oönskad uppmärksamhet skrämmer ofta ficktjuven. Däremot följ aldrig efter en ficktjuv om tjuven går bort från folkmassan, även om du blev av med något. Att följa en tjuv bort från vittnen är ett bra sätt att få saker att eskalera. Försök istället få en polis uppmärksamhet och notera vad du kan om personen. 

På puben sent på kvällen 

Många tjuvar passar på när turisterna är runda under fötterna och inte lika medvetna. Därför ser man ofta tjuvar sent på kvällen möta folk på väg från pubar. Ett knep jag sett i flera länder är att tjuven kommer upp och börjar dansa med offret. Ibland kan dansen också vara att dom dribblar en osynlig fotboll. Medan du försöker lista ut vad som händer snor tjuven plånboken. 

 

Summering

 

 • Googla området för lokala brott
 • Ta bild på pass och skriv ned nummer för att spärra kort 
 • Vet hur du ska ta dig från flyget till hotellet
 • Ha inte med dig mer pengar eller värdesaker än du behöver när du går ut. 
 • Ha det du har med dig i bra fickor. 
 • Skaffa vanan att vara medveten om din omgivning

Och främst av allt, glöm inte att det vi pratat om här inte är för att du ska bli paranoid. Utan bara för att skapa vanor som gör dig säkrare, precis som att kolla åt båda hållen innan man går över gatan. 

Så slappna av, och njut av en skön och säker semester. 

Tack för er tid. Och vill ni se hur ficktjuvar arbetar på scenen eller själva har ett event kan ni kolla upp mig och boka en trollkarl och ärlig ficktjuv till festen. 

Allt gott

Robert Ace