Det blev minns sagt en händelserik onsdagskväll för Gyllene Tider-trummisen Micke “Syd” Andersson. Mitt i matlagningen upptäckte han och hans fru inbrottstjuvar i grannens vardagsrum – de bestämde sig snabbt för att inte låta tjuvarna komma undan.

På kvällen onsdagen den 2:e november står Micke “Syd” Andersson och lagar kvällsmat tillsammans med frun Helena. Plötsligt går larmet i grannhuset och Micke och Helena ser genom fönstret tre maskbeklädda tjuvar i de bortresta grannarnas vardagsrum. Micke berättar för Aftonbladet:

 Då går man igång. Jag skrek åt Helena att ringa polisen och så sprang jag ut och dunkade på fönstren och skrek allt vad jag orkade, säger Micke.”

“JAG HÄMTADE MIN SPRAY OCH SPRANG DIT”

Två av männen hoppade ut genom ett fönster och sprang sedan iväg mot ett skogsbryn längre bort. Micke sprang fram till fönstret och plötsligt hoppade den tredje ut. Som tur var hade Micke med sig sin försvarsspray som han har hemma vid händelse av inbrott. Micke var blixtsnabb med sin Knock-Out spray och sprayade killen röd. Killen sprang sedan efter sin medkumpaner mot skogsbrynet. Under tiden hade Helena kontaktat polisen som snabbt var på plats och de tog upp jakten med hundpatrull.

Polisen gick senare ut med att spaningsläget för att hitta tjuvarna anses vara gott, men de har i dagsläget ännu inte gripit någon.

“DET VAR SLÅSS ELLER FLY SOM GÄLLDE”

Micke berättar senare för SVT om sina tankar kring ingripandet:

Det var ”slåss eller fly” som gällde. Jag blev förbannad att någon gör så här mot våra grannar. Men visst, man vet aldrig var det är för pajsare som gör inbrott. De kan ju vara beväpnade.”

Han förklarar även vikten om grannsamverkan när han får frågan om han jagat tjuvar förr:

Ja, det har hänt en gång tidigare på samma gata. Det är viktigt med grannsamverkan. Om vi hade varit fem personer igår så hade vi kanske fått fast gärningsmännen.”.

MÅNGA INBROTT I NOVEMBER

Vi kan nästan inte i ord uttrycka hur mycket vi håller med Micke om grannsamverkan. Förra månadens blogginlägg ägnade vi åt hur du bäst skyddar ditt hem mot inbrott och grannsamverkan ligger högst upp på listan. Vintermånaderna, mellan oktober och december, är den värsta tiden för inbrott så se till att starta upp en grannsamverkan så fort som möjligt. All information du behöver hittar du på Samverkan Mot Brotts hemsida.

Vill du höra mer om Mickes tankar kring inbrottet? Kolla in klippet från TV4 Nyhetsmorgon där de pratar om just inbrott, och hör Mickes berättelse med egna ord. Vilken hjälte! Vi hoppas han kommer skydda sig med Knock-Out i framtiden med.

Bildkälla: Aftonbladet 
Foto: Anders Andersson