Att ha någon form av självförsvarsvapen kan hjälpa dig om du blir utsatt för ett överfall. Men innan du klickar på ”köp” kan det vara värt att fundera på vad du egentligen lägger i kundvagnen – och hur du ska använda det.

1. Är produkten laglig?

Det finns många olika typer av självförsvarsvapen, t.ex. sprayer, överfallslarm och knivar. Men allt som säljs är inte lagligt, så se till att köpa en produkt som du kan använda utan att bryta mot lagen.

I Sverige är det exempelvis inte tillåtet att inneha och använda pepparsprayer. Dock finns det bra alternativ till pepparspray som istället innehåller en form av alkohol och/eller mentol. På vår hemsida kan du läsa mer om skillnaden mellan peppar- och självförsvarsspray.

2. Kommer du bära den med dig?

Här handlar det om att se till produktens praktiska sidor – är den tillräckligt liten och lätt för att du ska ta den med dig utanför hemmet?

Ett självförsvarsvapen som lämnas hemma, i bilens handfack eller längst ner i stor handväska gör ingen nytta. Köp en produkt som du kommer använda! Bodyguards sprayer är alla små nog att ha i jackfickan, och det finns även olika typer av hölster som gör den enkel att bära med sig, medan Screamer har en nyckelknippa.

3. Har du tillräckligt med självförtroende för att använda den?

Det hjälper inte att du köper en laglig produkt och har den med dig vart du än går, om du inte känner dig kapabel att använda den. Det kan vara en bra idé att komplettera med en eller flera övningssprayer till ett lågt pris.

Med Screamer-larmet kan du öva att dra ut handledsremmen för att få larmet att tjuta och bekanta dig med hur högt det låter.

4. Hur effektiv är produkten?

En försvarsspray verkar direkt i kontakt med angriparens ögon, kroppens mest känsliga organ, utan synen är man satt ur spel och utgör inte längre ett hot. Ett larm påkallar istället uppmärksamhet från omgivningen, men om ingen är i närheten eller reagerar på larmet så kvarstår endast hoppet om att angriparen blir rädd och flyr.

Alla säljare säger att deras egna produkter är de bästa – varför skulle de inte? Men givetvis finns det bättre och sämre alternativ bland självförsvarsvapen på marknaden.

Ett bra tips är att vara kritisk mot alla fina ord och se till riktiga tester av produkterna. Norska TV2 har t.ex. testat fyra olika överfallslarm (som även finns på den svenska marknaden), Bodyguards larm var mest omtyckt, och resultatet kan du se här.