De senaste månaderna har försäljningen av försvarssprayer ökat drastiskt, men samtidigt är det många som kritiserar självförsvarsprodukter. Vem har rätt och vem har fel? Vi tar här upp tre former av kritik och förklarar varför vi tycker att alla (faktiskt) borde skaffa en försvarsspray.

  1. ”Det inger en falsk känsla av trygghet”
    Att en försvarsspray ger en känsla av trygghet står vi bakom till 100 procent. Men att en sådan trygghet skulle vara falsk? Det tvivlar vi starkt på. Vi tror nämligen inte att människor släpper på vaksamheten så fort de får en spray i handen. Däremot kan en spray göra dig tryggare och ge dig en aning större självförtroende – det är dock stor skillnad på det och att bli dumdristig!
  2. ”En spray fördröjer självförsvaret”
    Ursäkta, men det är inte precis en kärnkraftsreaktor som ska monteras ihop. Det är mer eller mindre en knapp som man ska trycka på – det tar inte många sekunder extra. Visserligen är varje sekund värdefull vid ett överfall och det finns en viss poäng i kritiken: om du blir överfallen utan förvarning och inte har sprayen lättåtkomlig är det förmodligen bättre att försvara dig på ett annat sätt än att börja rota i väskan eller fickan… Dock är hela tanken med en försvarsspray att den ska köpa dig tid – de extra sekunder som det tar att spraya kommer du få igen när gärningsmannen slås ur spel och du får tid att springa där ifrån.
  3. ”Åtgärda det verkliga problemet istället!”
    Vi är beredda att hålla med om att diverse självförsvarsprodukter inte hjälper mot det egentliga problemet: det faktum att vissa personer skadar andra människor. Samtidigt tror vi att alla är medvetna om att det inte finns någon enkel lösning på situationen som den ser ut nu och vi menar därför att t.ex. en försvarsspray är en bra tillfällig lösning. Om vi ser problemet som ett djupt sår i benet, kan vi likna självförsvarsprodukter med plåster och bandage – de gör jobbet för stunden medan man tar sig till läkaren för att sy ihop det ordentligt.