Sommaren är här och för många betyder det sköna dagar med sol, ledighet och fest. Inte minst på alla musikfestivaler runt om i Sverige. Men de senaste åren har festivalerna uppmärksammats för annat än just musiken, nämligen sexuella trakasserier och våldtäkter. Går det att undvika och vad gör arrangörerna? I detta blogginlägg ska vi undersöka saken närmare!

2016 REKORDÅR FÖR ANMÄLNINGAR

År 2016 mer än tiodubblades anmälningarna för sexuella övergrepp, från 10 föregående år till 110. Bland festivalerna var det en som stack ut mest, Putte i Parken i Karlstad. Där gjordes hela 38 anmälningar. Även anmälningar för våldtäkt ökade från 4 till 10. Ett av de mest uppmärksammade fallen var en våldtäkt som ska ha ägt rum mitt under en konsert på Bråvalla-festivalen.

Man kan av anmälningsstatistiken få intrycket av att 2016 var året sexuella övergrepp ökade explosionsartat. Men är det hela sanningen? En bidragande orsak till att anmälningarna blev så många just förra året skulle kunna vara en ökad medvetenhet kring sexuella brott och att de som föll offer vågade anmäla istället för att låta det vara.

INFÖR ÅRETS FESTIVALER

Inför årets festivaler har intresset för att motverka de sexuella övergreppen varit stort bland arrangörerna. Enligt en artikel i Metro samarbetar flera av festivalerna, bl.a. Putte i Parken, med RSFU (Sexuella upplysningsförbundet) för att utbilda personal och få mer kunskap. Det satsas mycket på ökad bevakning och tillgänglighet av personal. Arrangören för Putte i Parken berättar för Metro att de kommer lägga mycket krut på att försöka gripa gärningsmän så fort som möjligt.

HUR LÅNGT RÄCKER RÅDET “GÅ INTE HEM ENSAM?”

Festivaler är inte en unik arena för övergrepp, de sker överallt, tyvärr. Många råd finns till de som riskerar att bli utsatta, bl.a. den klassiska “gå inte ensam”. Och visst, alla kan nog hålla med om det – att man inte ska gå hem själv i natten – men samtidigt är det aldrig offrets ansvar ifall han eller hon blir utsatt för ett brott. Den enda som bär ansvar är gärningsmannen.

VAR BEREDD, MEN LÅT DIG INTE BEGRÄNSAS!

Som vi nämnt i tidigare blogginlägg tycker vi det är fruktansvärt att många väljer att begränsa sig själva av rädsla för att bli utsatta för brott. Det är inte rätt. Du ska ha lika stor rätt att leva ditt liv fullt ut som någon annan – även på festivaler. Glöm inte det!

Så hur ska du göra om du ska på festival i sommar och oroar dig för sexuella trakasserier eller våldtäkt? Ett tips är att prata med personal på området, för att få information och råd om hur du gör din vistelse så bra som möjligt. Du kan också ha med dig ett överfallslarm för att kunna dra uppmärksamhet till dig om något skulle hända. Även försvarsspray kan vara bra att packa ner i väskan, men observera att vissa arrangörer förbjuder det inne på området och att du måste kolla upp vad som gäller på just den festivalen du ska till.

Ha en rolig och trygg festivalsommar!