Vad är ID-kapning och hur kan man skydda sig? Polisen vittnar om en lavinartad ökning samtidigt som de har svårt att hinna med. Det är därför upp till oss att försöka skydda oss till den grad det går. De bästa tipsen hittar du i detta inlägg!

ID-kapning, eller ID-stöld som det ibland benämns, är samlingsnamn för olika typer av bedrägerier där förövarna använder sig av någon annans personliga uppgifter. Det kan röra bl.a. personnummer, bankuppgifter eller inloggningsuppgifter. I de flesta fallen används de personliga uppgifterna till att göra köp på internet, men de kan också användas för att få ut kontokort, ta lån eller dylikt.

ÖKAD RISK UNDER JULEN

När det är högsäsong för handel är det även högsäsong för bedrägerier. I år har  rekordmånga anmälningar lämnats in till polisen. Kortbedrägerier har i sig ökat med 300% de senaste fem åren, vittnar en artikel från SvD om.

Samtidigt har polisen svårt att hinna med. Under 2015 gjordes 85.000 anmälningar om id-stöld till polisen, och den siffran passerades redan i augusti under 2016. I en intervju med SVT Nyheter berättade Jan Olsson, polis vid Nationella Bedrägerienheten om polisens svårigheter med att komma tillrätta med brotten:

Det är katastrofalt. Det finns ju inte en chans att utreda alla dessa brott. De måste ju förebyggas så inte brotten kan ske på ett eller annat sätt


HUR SKYDDAR DU DIG?

Bedrägeribrotten behöver onekligen förebyggas. Vi har spanat in Stöldskyddsföreningens bästa tips för hur du minskar risken för att bli utsatt:

1.  Ge inte ut BankID, kortuppgifter eller personuppgifter till okända mottagare
Du ska aldrig lämna ut personliga koder eller uppgifter utan att vara säker på mottagaren. Skulle du få ett mail, ett sms eller ett samtal där det frågas efter dina uppgifter så var väldigt försiktig innan du vet vad ärendet gäller. Det bör nämnas att myndigheter, företag eller banker sällan frågar efter dina uppgifter via mail.

2. Stäng ditt kontokort mellan internet-köpen
Ett av de vanligaste sätten som bedrägerier sker på är att det sker ett dataintrång där kortuppgifter stjäls. Kortuppgifterna läggs sedan ut på dolda internetsidor till försäljning. Därefter kan vem som helst köpa uppgifterna och handla med korten. Se därför till att stänga ditt kort mellan varje internet-köp. Det innebär att när du nästa gång ska köpa något så måste du aktivt öppna ditt kort. För mer information om hur du går tillväga kontakta din bank.

3. Ha koll på dina kreditupplysningarHar du fått en kreditupplysning som du inte väntade? Kolla direkt varför du fått den och vem avsändaren är. Om du inte känner igen syftet så kontakta företaget bakom kreditupplysningen och bestrid.

4. Dina ID-handlingar är värdehandlingarGlöm aldrig att dina ID-handlingar som pass eller körkort är värdehandlingar. Hamnar de i fel händer kan tråkiga saker hända. Skulle du bli av med ditt ID-kort eller pass anmäl alltid till polisen, på så sätt kan du undvika ID-stöld.

5.Kasta inte personliga brev i sopornaMycket av din post kan innehålla känslig information. Av samma anledning som i punkten ovan – släng inte post som innehåller ditt personnummer. Strimla eller bränn.

Att bli utsatt för ID-kapning kan skapa mycket skada, både ekonomiskt och emotionellt. Genom att försöka förebygga i den mån det går har du åtminstone större chans att slippa undan. Vill du läsa mer så kan vi varmt rekommendera Stöldskyddsföreningens sida och polisens hemsida.God Jul och Gott nytt år önskar vi på Bodyguard!