Under sommaren ökar antalet anmälda våldtäkter som sker utomhus med 106 % och varje dag kommer det statistiskt sett komma in 17 anmälningar. Men är situationen verkligen så illa som siffrorna får det att verka?

I Nyhetsmorgon förra veckan pratade Hasse Aro om de brott som ökar mest under sommaren. Våldtäkt utomhus kom på sjätte plats, före bland annat cykelstölder och misshandel utomhus.

Statistiken visar på trygghet
våldtäkt brott

Med en ökning på över hundra procent är det lätt att tro att våldtäkter utomhus är något som sker i varje buskage under sommaren. Men både Aro och statistiken säger att den totala mängden våldtäkter inte ökar, utan att brottet bara byter miljö: från att ske under tak till att ske under bar himmel.

Något som faktiskt ökar under sommarmånaderna är dock antalet överfallsvåldtäkter. Samtidigt ska man komma ihåg att den typen av våldtäkter är ovanlig och att förövaren i de flesta fall har någon relation till offret, enligt BRÅ.

Våldtäkterna ökar alltså egentligen inte i antal och sker oftast i situationer där förövare och offret känner varandra. Med andra ord borde man känna sig lika lugn när man går hem från grillfesten som från julmiddagen? Ja, så säger siffrorna i alla fall.

Alltid någon som tvingas försvara sig

Men saken är att det inte enbart handlar om siffror: en våldtäkt är inte bara en pinne i statistiken, utan ett fruktansvärt brott som ofta ger stora sår hos offret. Därmed är siffran allvarlig oavsett hur många det är som utsätts. För det är alltid någon som tvingas försvara sig på väg hem i sommarnatten.

Vi tänker därför inte säga att ”våldtäkt är inget att oroa sig över” – en våldtäkt är en våldtäkt. Punkt. Låt oss aldrig vifta bort eller förminska det genom siffror.

Du kan se inslaget från Nyhetsmorgon här och läsa mer om våldtäkter under sommaren i en artikel från Metro här.