“Efter att ha tjatat på min 20-åriga dotter otaliga gånger att ha försvarsspray med sig när hon är ute och rör på sig i livet, och på att min fru alltid skall ha med sig en, så blev det visst jag själv som fick användning av den. Det överraskade mig hur tillförlitlig den var.” Per, 46 år, berättar om hur han blev utsatt för ett rånförsök på midsommarafton – och delar med sig av några tips.

Då och då får vi mail från våra kunder där de berättar om händelser där de fått använda våra produkter. Självklart vill vi inte att någon ska behöva hamna i en situation där det är nödvändigt att använda försvarsspray, men det värmer i hjärtat att veta att personen klarade sig tack vare det. I denna månads blogginlägg delar vi med oss av Pers berättelse från midsommarafton detta året.

MIDSOMMARKLÄTT BESÖK VID BANKOMATEN

På midsommarafton mitt på dagen skulle jag iväg och handla inför firandet hemma.

Dagen till ära tog jag på mig en blomsterkrans på huvudet och en vit skjorta med rosa blommor. Och så cyklade jag iväg – på min frus gröna Kronan damcykel med cykelkorgar.

Strax innan kl 14  var jag påväg att ta ut pengar på Wieselgrensplatsens bankomat. När jag korsade torget kunde jag inte undgå att se två skumma figurer på andra sidan torget, sett från bankomaten. De följde mig med blicken och liksom”spanade”, men jag slog bort tanken. De kanske kollade på alla blommorna tänkte jag.  

ETT BESTÄMT NEJ RÄCKTE INTE

Jag tog ut 2000 kr, räknade pengarna och stoppade ner dem i min plånbok. Samtidigt som jag rättade till min axelväska för att stoppa ner plånboken i sitt fack vände jag blicken uppåt och upptäckte att de två skummisarna förflyttat sig över torget, fram alldeles intill bankomaten utan att jag hade märkt något. De stod för nära och såg hotfulla ut. Jag fick känslan av att de förmodligen gick på droger. De tog ett steg närmare mig och den något större, “ledaren”, som stod lite framför sin kamrat sa:

“Följ med oss, vi ska snacka med dig!”

Jag höll min cykel med handen jag hade plånboken i och svarade:

“Nej!”

“Du följer med oss nu!” upprepade ledaren i mer hotfull ton.

Jag ökade röststyrkan och artikulerade:

“NEJ!”

Min  förhoppning var att detta skulle räcka, och även påkalla övriga människors uppmärksamhet på torget, men ingen reagerade. Samtidigt hade jag utan att tänka efter, helt automatiskt öppnat facket jämte plånboksfacket. Jag tror att detta uppfattades som att jag stoppade ned plånboken och att jag höll handen om den.

Nu tog ledaren ett steg fram. Han sa bestämt, hotfull och med ett mycket aggressivt kroppsspråk och ansiktsuttryck:

“Vi slår sönder dig mannen!”.

Efter detta avgörande hot stod det fullkomligt klart att de skulle råna mig. Mycket adrenalin rusade till och jag hade en kraftigt höjd hjärtfrekvens. Jag kände mig mycket trängd med tung cykel med cykelkorgar på samt axelväska och annat som var i vägen. Jag agerade av instinkt och tog upp vad jag hade i handen, i en rörelse så höjde jag armen och riktade den med rak arm rakt mot ledaren som stod precis framför sin medbrottsling. Ledaren trodde nog att det var min plånbok, men det var det inte. Det var en försvarsspray.

“SCHWOPP!”

“Schwoop” lät det överraskande ljudet som uppstod när sprayen avfyrades och en röd gelémassa med ett överraskande kraftigt tryck intog ledarens ansikte. Han vek ansiktet åt höger som för att komma undan, men den röda gelémassan hade kommit för att stanna.

Den förblindade rödsprayade mannen hörde hur jag skrek “POLIS!”. Jag skrek mycket högt ytterligare en gång för att de skulle bli förvirrade  och förstå bättre än att jaga mig. Min önskan var att några modiga skulle komma till undsättning så vi kunde ta dom tillsammans.

Men ingen på torget reagerade, mer än att möjligen titta upp. Jag kastade mig på cykeln för att försvinna från platsen.

ILSKAN TOG ÖVER

Men sedan började jag tänka på vad som kunde ha hänt om det varit någon annan de försökt råna. Hur många som blivit rånade vid bankomaten och som fått ärr i själen för livet genom ett sådant övergrepp. Att de flesta vanliga människor hade lämnat över allt av rädsla. Gamla med rollatorer har blivit rånade har jag hört. Dessa typer har med 100% säkerhet gjort detta förut. Jag blev förbannad för att de hade varit så listiga. Smög upp och överrumplade mig och var totalt orädda, hur de valde ut mig som såg ut som en snäll “Svenne” med mina blommor och damcykel. Allt detta gör mig förargad och fick mig att ändra mig.

Jag cyklade runt torget och såg dem gå in på en gård, den rödfärgade viftande med armarna, kraftigt hostande och ledd av sin av medkumpan. Han var fortfarande helt satt ur spel. Jag följde efter för att se vart de tog vägen, samt för att memorera deras signalement och klädsel. De var båda svenskar, den ena hade ljust hår och den andre lite mörkare. Båda två var klädda i jeans. När jag hade dem under någorlunda uppsikt ringde jag polisen som direkt skickade en bil. Inom några minuter kom det två tuffa kvinnliga poliser, enormt proffsiga och snabbtänkta när rånarna satte sig i en bil. Jakten började.

FÖRSÖKTE FLY TILL EN SKOLA

Rånarna körde ner till en skola där den ena polisen hoppade av för att leta på skolgården medan jag och den andra polisen fortsatte på cykelbanan i bilen. Det dröjde inte länge innan vi hittade dem och jag identifierar lätt “den röde” som försökte gömma sig i en källartrapp. Nu ensam. Polisen grep honom direkt.

Piketstyrkan kom också, lagom till att gripa medkumpanen som kom springande till sin nödställde ledare med servetter. Ytterligare en polisbil anlände snart. Jag är mycket stolt och tacksam för de poliser som hjälpte mig. Snabba, proffsiga, tuffa och vänliga.

REFLEKTION OCH TRE TIPS TILL ANDRA

Så mina vänner, här kommer reflektioner på hur man kan gå tillväga ifall man, som jag, blir utsatt för rånförsök eller liknande:

  1. Träna på att få upp sprayen lätt, med rätt grepp. Den rörelsen är viktig. Se till att alltid ha den i samma ficka eller fack och åt rätt håll. Repetera då och då, i synnerhet om man ändrar förvaringsplats. Just greppet är viktigt, ska jag trycka med tummen eller pekfingret? När det är mycket adrenalin och rädsla så måste rörelsen sitta hyfsat, så du inte håller ett finger framför munstycket till exempel.
  2. Om någon frågar efter plånbok eller mobil etc. så kan du låtsas ta upp den för att ge dem men som en liten överraskning kommer sprayen. Spraya utan att tveka. Ropa gärna “NEJ” högt för att få angriparen ur balans.
  3. Så fort du tömt sprayen mot angriparen, så ropa “polis” allt vad du orkar, helst ett par gånger samtidigt som du tar dig från platsen. Detta förvirrar och sätter panik i angriparen som nu känner sig jagad.

Sprayen håller vad den lovar, lätt att använda, trycket är överraskande hårt och jämnt samt en perfekt stråle.

/Per, 46 år

Har du någon berättelse du vill dela? Vi vill gärna höra! Och du vet väl att du alltid får en ny spray skickad till dig om du behövt använda dig av sprayen i självförsvar? Vi ser fram emot att höra just din berättelse!

Berättelsen är nedkortad för att passa in i formatet. Per heter egentligen något annat.